Mlynáři z rodu Šmajstrlů z Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm melou pohanku už po pět generací od roku 1861. Tato rodinná firma si zakládá na poctivém a seriózním přístupu ke svým zákazníkům. Přáním majitele je, aby pohanka i nadále přinášela lidem zdraví, které stále zůstává tím největším bohatstvím každého člověka.
Při zpracování pohanky se používá tradiční technologie mechanického loupání. Mechanické loupání je založeno na opakovaném obrušování obalových vrstev nažky mezi mlýnskými kameny. Technologický proces mechanického loupání pohankových nažek zachovává původní chuťové vlastnosti pohanky včetně vysoké dietetické hodnoty, při němž (na rozdíl od tepelného zpracování) zůstávají v pohance zachovány všechny vitamíny a další hodnotné látky. Pro mletí a další zpracování pohankové kroupy se používají opět mlýnské kameny.
V Pohankovém mlýně Šmajstrla se zpracovává a balí pouze pohanka a produkty z ní, což je důležitá informace pro alergiky a lidi trpící celiakií. Na trhu působí řada firem, které na balicích linkách zpracovávají kromě pohanky také další potraviny obsahující lepek a nemohou Vám garantovat nepřítomnost stopového množství lepku i u přirozeně bezlepkových potravin, jako je pohanka, rýže ...
Více informací o pohance a pohankových výrobcích najdete na našich stránkách v sekci Pohanka nebo na stránkách Pohankového mlýna Šmajstrla.
Pohankový mlýn a mlynář Zdeněk Šmajstrla se objevili také na televizních obrazovkách. Odkazy na pořady České televize najdete na našich stránkách v sekci Pohankový mlýn v mediích.